Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Εξωτερική ελευθερία
Στην Καρχηδόνα, σε μία σκοτεινή φυλακή βρέθηκε το αυτόγραφο ενός αγωνιστή, ο οποίος είχε βασανιστεί και επρόκειτο έπειτα από λίγο να μαρτυρήσει. Ιδού τι γράφει ο ομολογητής Λουκιανός: «Καταδικαστήκαμε κατά διαταγή του αυτοκράτορα Δέκιου να πεθάνουμε από πείνα και δίψα. Και μας έκλεισαν σε δύο κελλιά, χωρίς όμως η πείνα και η δίψα να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Επί πλέον η ζέστη, η οποία μάς βασάνιζε ήταν τόση, ώστε κανείς δεν μπόρεσε να αντέξει. Τώρα είμαστε στο πλήρες φως». Στη συνέχεια ο ομολογητής αναφέρει τα ονόματα δεκαεπτά μαρτύρων, ανδρών και γυναικών, «οι οποίοι Θεού επιτρέποντος πέθαναν από πείνα στην φυλακή και των οποίων θα ακούσετε μετ’ ολίγον ότι είχαμε την τύχη».

Εδώ αποκαλύπτεται το στοιχείο του ηρωισμού ως έκφραση της ελευθερίας, το οποίο απορρίπτει και τις ζωτικές ανθρώπινες ανάγκες ή αμφισβητεί την κάθε εξωτερική αναγκαιότητα, ακόμα και αν αυτή λέγεται εξωτερική ελευθερία. Με μία τέτοια τοποθέτηση ο μάρτυρας θυσιάζει πάντα τη ζωή του για την πνευματική ελευθερία, αλλά ποτέ την πνευματική ελευθερία για τη ζωή. Την αντίφαση αυτή ίσως είναι δύσκολο να τη συλλάβει ο εμπειρικός άνθρωπος· για την ορθόδοξη όμως χριστιανική ηθική είναι μία βασική θέση, η βίωση της οποίας αποκαλύπτει ορθόδοξο ήθος.

Με την ελευθερία είναι συνδεδεμένη όχι τόσο η ζωή, όσο η πνευματική ποιότητα της ζωής, η αξία του ανθρώπινου προσώπου, η ψυχή. Αν χαθεί η πνευματική ποιότητα της ζωής, αν χαθεί η αξία του ανθρώπινου προσώπου, αν χαθεί η ψυχή, ποιο θα είναι το νόημα της ανθρώπινης υπάρξεως; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, το οποίο διαρκώς θέτει στον άνθρωπο η Εκκλησία επαναλαμβάνοντας τα λόγια του Κυρίου: «τι ωφελείται ο άνθρωπος, αν κερδίσει όλο τον κόσμο, αλλά ζημιωθεί την ψυχή του;
πηγή:http://www.xfd.gr/κοινωνικά

2 σχόλια:

  1. ΤΕΛΕΙΑ...ΚΑΛΑ ΕΠΙΜΕΝΩ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ....ΟΤΙ ΣΕ ΑΝΕΒΑΖΕΙ-ΙΕΡΕΑΣ ΧΕΙΜΑΡΟΣ....ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΑΝΕΙΣΤΩ....

    ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ,ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ Ή ΤΟΥΣ ΔΕΙΛΟΥΣ,ΑΠΛΩΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τόλμη της ελευθερίας και της αλήθειας, βγαίνει απο ψημένο Αέρα με άρμη και βίο πυρωμένο με πόνους!
    "Δωρεάν λάβατε - Δωρεάν δώσετε"

    ΑπάντησηΔιαγραφή