Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΖΟΥΝ




Ἀδικεῖ Σωκράτης, οὓς μὲν ἡ πόλις νομίζει θεοὺς οὐ νομίζων, ἓταιρα δὲ καινὰ δαιμόνια, τούς τε νέους διαφθείρων. Τίμημα θάνατος......."πνεύματος"!
Είναι γεγονός ότι οι γονείς έχουν μια ευαισθησία στα θέματα της προσωπικής ελευθερίας των παιδιών. Τη θεωρούν απαρχή κάθε ολισθήματος και αιτία των μετέπειτα σχολικών αποτυχιών και της επαναστατικής συμπεριφοράς. Πώς τη βλέπουν όμως τα ίδια τα παιδιά; Ποιες είναι οι δικές τους απόψεις για αξιολόγηση της αρετής; Είναι φυσικό να υπάρχει μια διάσταση απόψεων μεταξύ της χθεσινής και της αυριανής κοινωνίας. Γιατί η κοινωνία του αύριο θα ΄ναι αποκλειστικά πλαισιωμένη από τους σημερινούς νέους. Βέβαια οι γονείς μπορεί να ζουν και στην αυριανή κοινωνία αλλά τα ηνία θα έχουν περάσει πια στα χέρια των παιδιών. Οι μεγάλοι θα έχουν γίνει το χτες, θ΄ ανήκουν στο παρελθόν και θα έρχεται ο μακρινός απόηχος της μελαγχολικής στροφής του Σπαρτιάτικου χορού, που στις πανηγυρικές εμφανίσεις των Λακεδαιμονίων έλεγε: «΄Αμες πόκ΄ ήμες άλκιμοι νεανίαι». Ο ποιητής Ιωάννης Πολέμης αποδίδει με τους εξής στίχους το βαθύτερο νόημα του μηνύματος αυτού:
«Κι έλεγ΄ η χθεσινή γενιά με μια φωνή καθάρια:
΄Ημαστε κάποτε κι εμείς και νιοι και παληκάρια».
Ποιος λοιπόν θα μπορούσε να κατηγορήσει τους νέους για ηθική χαλάρωση και κοινωνική δυσπροσαρμοστία; Οι νέοι δονούνται από τα ίδια ιδανικά και σπάνια ρίχνουν την πέτρα του αναθέματος σε συνομηλίκους τους। Κατανοούν τη συμπεριφορά των άλλων γιατί κινούνται οι ίδιοι σε ανάλογα πλαίσια προσωπικής ελευθερίας. Το ίδιο συμβαίνει στον κόσμο των μεγάλων. Οι γονείς όταν συναντηθούν αρχίζουν τη συζήτηση γύρω από το αιώνιο πρόβλημα των παιδιών. Συμφωνούν πάντα ότι οι νέοι κάνουν κατάχρηση της ελευθερίας και ότι οι αρχές της Παιδαγωγικής έρχονται σε αντίθεση με τις δικές τους προσδοκίες. Λέγοντας όμως οι νέοι τη λέξη ελευθερία δεν εννοούν ισοπέδωση των πάντων. Ελευθερία για τα παιδιά είναι να συναναστραφούν και να βρεθούν στο δικό τους κόσμο και όχι στον κόσμο των μεγάλων. Ελευθερία εννοούν τα παιδιά να μπορούν φυσικά και αβίαστα να ζήσουν στη δική τους κοινωνία, που όταν οι μεγάλοι δεν τη νοθεύσουν, είναι ιδανική και τέλεια.

4 σχόλια:

  1. ΟΜΟΡΦΟ...

    ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΙΑ ΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ,ΝΟΜΙΖΩ ΒΙΛΧΕΜ ΡΑΙΧ,ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΤΥΠΩΣΗ,ΕΛΕΓΕ
    -ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ...ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΟΛΑΣΗ...ΜΠΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΑ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟΙ...ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ...-

    ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ Η ΩΡΑ ΑΔΕΡΦΕ ΠΟΥ ΟΛΑ ΑΥΤΑ,ΘΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ...

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όσο το αναζητούμε .... πιστά ....
    θα ήθελα το μαιλ σου (b_yiorgos@hotmail.com)

    επίσης...Διεύθυνση???? τι θέλει να πει ο ποιητής?
    Καλό βράδυ Αδερφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή