Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Ο θεσμός της οικογενείας σήμερα βρίσκεται σε κρίση παγκοσμίωςΟ γάμος είναι ένα μυστήριο• και ως γεγονός ζωής αλλά και ως τελετή στον ιερό ναό। Μετά την τελετή αυτή τα συμπόσια που συνήθως ακολουθούν, ας γίνονται, αλλά να είναι σεμνά, να προκαλούν χαρά και ευχαρίστηση χωρίς να προσβάλλεται η σωφροσύνη। Λέει ο άγιος Χρυσόστομος: «Είναι δυνατόν να κάνομε εύθυμο τον γάμο, με πλούσια τραπέζια, με ρούχα• δεν τα περιορίζω αυτά। Επιτρέπεται να ευφραινόμαστε με ρούχα, επιτρέπεται με τις παρουσίες σεβαστών ανδρών, σεβαστών γυναικών। Τα πάντα όμως πρέπει να γεμίζουν από σωφροσύνη, τα πάντα από σεμνότητα, τα πάντα από κοσμιότητα»Ο άγιος Χρυσόστομος αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα της οικογενείας της εποχής του θεωρεί ότι αυτά οφείλονται στην έλλειψη ορθών κριτηρίων στην εκλογή της η του συζύγου. Απευθύνεται στους γονείς που τότε έπαιζαν ένα σημαντικό ρόλο στην εκλογή και λέει στον πατέρα: «Όταν περιεργάζεσαι και αναζητάς υποψήφιο γαμπρό, να προσεύχεσαι• πες στον Θεό• όποιον θέλεις εσύ στείλε• ανάθεσε σ’ Αυτόν την υπόθεση, και αφού τον τίμησες μ’ αυτή την τιμή θα σε ανταμείψει. Παρακαλείτε πάντοτε τον Θεό να γίνει μεσίτης σ’ όλα τα έργα σας. Γιατί, αν ρυθμίσουμε έτσι τα ζητήματα μας, ούτε διαζύγιο θα υπάρξει ποτέ, ούτε υποψία για μοιχεία, ούτε αφορμή για ζηλοτυπία, ούτε διαμάχες και φιλονικείες, αλλά θα απολαύσουμε πολλή ειρήνη και ομόνοια• και όταν υπάρχει ομόνοια, θα ακολουθήσουν και άλλες αρετές». Αυτή η προσευχή βέβαια μπορεί να γίνεται στις ημέρες μας από κάθε υποψήφιο που επιθυμεί να παντρευτεί.


Προϋποθέσεις για έναν επιτυχημένο γάμο

Επιτυχημένος γάμος είναι αυτός που δεν θέτει σαν βάση επιτυχίας τον πλούτο αλλά την αρετή. Ο άνδρας πρέπει να έχει ευλάβεια ψυχής, καλωσύνη, σύνεση, φόβο Θεού. Λέει ο Χρυσόστομος: «Μια νέα κόρη που είναι συνετή, ελεύθερη και καλλιεργεί την ευσέβεια, αξίζει όσο όλη η οικουμένη». «Πολλοί που είχαν αποκτήσει μεγάλη περιουσία, τα έχασαν όλα, γιατί δεν είχαν μυαλωμένη γυναίκα ικανή να τα διατηρήσει».

Πολλοί θέλουν η γυναίκα τους να είναι όμορφη. Είναι όμως αυτό αρκετό για να επιτύχει ένας γάμος; Τονίζει ο άγιος: «Η ομορφιά του σώματος, όταν δεν συνοδεύεται από την αρετή της ψυχής, θα μπορέσει να σκλαβώσει τον άνδρα για είκοσι και τριάντα μέρες, δεν θα διαρκέσει όμως περισσότερο, αλλά αφού δείξει την κακία της, θα διαλύσει την αγάπη. Οι γυναίκες όμως που λάμπουν εξ αιτίας της ομορφιάς της ψυχής, όσο προχωρεί ο καιρός και φανερώνουν την ευγένεια της ψυχής τους, τόσο περισσότερο ελκύουν τους άνδρες τους».
http://www.oodegr.com/oode/koinwnia/oikogeneia/xrysost_oikog_zwi1.htm

Την φωτο δανείστηκα απο το θέμα του Αδεφού Πιστός 788
http://pistos788.blogspot.com/2010/04/blog-post_04.html

4 σχόλια:

 1. ΜΠΡΑΒΟ!!!
  ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ...ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ,ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ...
  ΕΓΡΑΨΕΣ...

  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ...ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ...

  ΑΝΔΡΑ ΕΙΔΕΣ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΦΟΡΕΜΑ...ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΤΟΛΙΣΕΙ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΤΗΣ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΚΙΜΑΖΕΙΣ...
  ΕΙΣΑΙ ΕΝΟΧΟΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ...
  ΒΑΛΕ ΝΑ ΦΑΩ...ΑΣ ΜΗΝ ΕΠΕΚΤΑΘΩ...Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ...
  ΚΕΡΑΤΟΥΚΛΗ...ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΣ...

  ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΟ ΜΙΣΟ ΣΟΥ...ΑΝΔΡΑ-ΓΥΝΑΙΚΑ

  ΓΟΝΑΤΙΣΕ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΝΑ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ...

  ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ...
  ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΞΑΝΑΠΑΝΤΡΕΥΟΜΑΙ...ΖΚΕ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Οδ. Ελύτης
  Βρίσκομε το κεφάλι μας στα χέρια του Θεού.

  Μια προσευχή μεταμορφώνει τα ύψη της
  Αλλάζει κοίτη ο χρόνος
  Και γυμνούς από έγνοια επίγεια
  Σ' άλλα νοήματα μας οδηγεί....

  Ξέρεις, κάθε ταξίδι ανοίγεται στα περιστέρια
  Όλος ο κόσμος ακουμπάει στη θάλασσα και τη στεριά
  Θα πιάσουμε το σύννεφο θα βγούμε από τη συμφορά του χρόνου
  Από την άλλην όψη της κακοτυχιάς
  Θα παίξουμε τον ήλιο μας στα δάχτυλα
  Στις εξοχές της ανοιχτής καρδιάς
  Θα δούμε να ξαναγεννιέται ο κόσμος.

  Ευχή
  Ο Κύριος μαζί σας, κάθε πρωινό να σας Παντρεύει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή