Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η Γνώσις

Υπάρχουν τρεις νοητοί τρόποι δια των οποίων η γνώση αναβαίνει και καταβαίνει. Οι τρόποι αυτοί είναι το σώμα, η ψυχή και το πνεύμα. Βέβαια όταν οι άγιοι Πατέρες μιλούν για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα, δεν εννοούν το τρισύνθετο του ανθρώπου, αλλά με την λέξη πνεύμα εννοούν το χάρισμα, δηλαδή την θεία Χάρη που χαριτώνει την ψυχή του ανθρώπου. Χωρίς την Χάρη του Θεού ο άνθρωπος λέγεται ψυχικός ή σαρκικός, ενώ με την ύπαρξη της Χάριτος λέγεται πνευματικός. Και ενώ η φύση της γνώσεως είναι μία, εν τούτοις λεπτύνεται και αλλάσσει τους τρόπους της ανάλογα με τους τόπους αυτούς τους νοητούς και αισθητούς: «Και ει μία εστιν η γνώσις εν τη φύσει αυτής, αλλά προς τας χώρας ταύτας των νοητών και των αισθητών, και λεπτύνεται, και επαλλάττει τους τρόπους αυτής, και τας εργασίας των νοημάτων αυτής». Έτσι όπως υπάρχουν τρεις αισθητοί και νοητοί τρόποι, σώμα, ψυχή και πνεύμα, έτσι υπάρχουν και τρεις γνώσεις, η σωματική, η ψυχική και η πνευματική. Ανάλογα με ποια γνώση κατέχει ο άνθρωπος, δείχνει την πνευματική του πρόοδο και την πνευματική του κατάσταση. Ακόμη ανάλογα σε ποια γνώση βρίσκεται φανερώνει την κάθαρση και την θεραπεία του. Ο ψυχικά άρρωστος κατέχει την σωματική γνώση, ενώ ο θεραπευόμενος κατέχει την ψυχική γνώση και ο θεραπευθείς κατέχει την πνευματική γνώση και γνωρίζει τα μυστήρια του Πνεύματος, που για τον σαρκικό άνθρωπο είναι άγνωστα και ακατάληπτα.
Η πρώτη γνώση αποκτάται με την διαρκή μελέτη και την σπουδή της μαθήσεως, η Δευτέρα γνώση προέρχεται από την καθαρά και αγαθή πολιτεία του ανθρώπου και από την πίστη της διανοίας και η Τρίτη γνώση «τη πίστει και μόνη κεκλήρωται. Διότι εν αυτή καταργείται η γνώσις, και τα έργα περαίωσιν λαμβάνει, και αι αισθήσεις γίνονται περισσαί εις χρείαν»

http://www.oodegr.com/oode/psyxotherap/3gnwseis1.htm

ο Γιουνγκ ήθελε να έχει επίγνωση των όσων πρέσβευε και έγραφε στις μελέτες και στα βιβλία του, υπέβαλλε τον εαυτό του σε πολλές δοκιμασίες. Έμεινε μόνος του για 6 μήνες κλεισμένος σε ένα σπίτι πίσω από τους τοίχους του ψυχιατρείου για να εξοικειωθεί με το περιβάλλον της δουλειάς του! Έκανε πολλά ταξίδια για να γνωρίσει πρωτόγονους πολιτισμούς και για να μελετήσει τα ήθη και τα έθιμα διαφόρων φυλών. Σύχναζε σε κακόφημα στέκια και σε μέρη όπου υπήρχαν περιθωριακοί τύποι για να μελετήσει τις ακραίες συμπεριφορές τους και να κατανοήσει τα πάθη και την ψυχοσύνθεσή τους.

6 σχόλια:

  1. ΟΜΟΡΦΟ!

    ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΔΕΡΦΟΙ,ΟΥΚ ΗΔΥΝΗΘΗΝ ΥΜΙΝ ΛΑΛΗΣΑΙ ΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙΣ,
    ΑΛΛ΄ΩΣ ΣΑΡΚΙΚΟΙΣ,
    ΩΣ ΝΗΠΙΟΙΣ ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ...


    ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ,ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ.
    ΘΕΟΣ ΑΝ ΤΟ ΘΕΟ ΑΓΑΠΑΣ…

    ΚΑΙ ΓΗ ,ΑΝ ΤΗ ΓΗ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ…

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι χαρά η προσμονή να σε συναντώ!
    Είναι πληρότητα η ιδέα της ύπαρξης Ανθρώπων!
    Είναι η γη που πατώ όταν με πνευματικό Αδερφό κοινωνώ!
    Σήμερα είχα μια ωραία συνάντηση:
    Τον τελευταίο διάστημα (1μήνα) περνάει από το κατάστημά μου ένας ΤΡΕΛΟκύριος "άγνωστος" και μου θέτει διάφορα ερωτήματα, ένα την φορά, ...... αναλόγως της απάντησης που θα πάρει, λέει τα δικά του "τρελοσοφά"!
    Σήμερα ήρθε απότομα απο πίσω μου κι όταν γύρισα είδα να φοράει μια μαύρη μπλούζα που έγραφε "ΑΝΘΡΩΠΟΣ", δείχνοντά την με το δάχτυλό του......και μου λέει:
    -Σωστός?
    -Σωστότατος....του λέω
    -Εγώ είμαι άνθρωπος! μου απαντά.....εσείς?......αμφιβάλω!
    και φεύγει, δείχνοντας το πίσω μέρος με το δάχτυλό του στην μπλούζα,"Άνθρωπος"!....απόρησα
    έμαθα αργότερα ότι κάποιος από τους εργαζομένους τον έδιωξε και δεν του επέτρεψε να θέτει τα ερωτήματά του!
    Είναι είδος προς εξαφάνιση οι Άνθρωποι και η κοινωνία τους θεωρεί Τρελούς
    Καλό βράδυ Αδερφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΥΠΟΣ...

    ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΝ...

    Η ΧΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΗ...ΟΤΑΝ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...
    ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΑΔΕΡΦΟ...
    Η ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ-ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ,ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεγάλο θέμα η γνώση.Πόση ¨χρήσιμη¨ γνώση παίρνουμε από παιδιά,δίνουμε στα παιδιά-εκπαιδευτικοί και γονείς- γνώση που θα τα κάνει καλύτερα και ευτυχισμένα,πώς αποκτάται η Γνώση...
    Ενδιαφέρουσα η ανάρτησή σου,σίγουρα σημαντική η απόκτηση-αποκάλυψη γνώσης μέσω του εσωτερικού καθαρισμού.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς την Χάρη του Θεού ο άνθρωπος λέγεται ψυχικός ή σαρκικός, ενώ με την ύπαρξη της Χάριτος λέγεται πνευματικός. Δίνει ο Κύριος γεύσεις για να έχουμε "Γνώση" της διαφοράς της ανθρώπινης λογικής γνώσης απο την Πνευματική Χάρη. Ο εσωτερικός καθαρισμός είναι η επιλογή μας όπως και το μέσο ή καλύτερα ο τρόπος! Τα παιδιά "βλέπουν" και αυτό που βλέπουν είναι μια φυλακή της λογικής επιστήμης χωρίς πνεύμα, χωρίς αξίες, χωρίς νόημα. Θέλουν πνεύμα αλλά εξαγοράζουμε τις ανάγκες τους για ελευθερία με ύλη. Εχθές βρέθηκα στην συγκέντρωση γονέων στο σχολείο της κόρης μου......... λυπάμαι που το λέω αλλά μόνο παιδεία δεν μπορούμε να δώσουμε αφού γονείς-δάσκαλοι-βιβλία βρίσκονται σε σύγχυση νοήματος. Μπερδεμένη η γνώση, μπερδεμένα και τα παιδιά.
    Όσο θα μένουμε στο Εγώ (φιλιδονία), προσπερνώντας την θυσία (Σταυρός),
    τα baby parking θα είναι ο κλίβανος (αποστήρωση ιδανικών-αξιών)για το μέλλον.
    Να έχεις μια καλή Μέρα φίλη αναζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή