Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Στον κόσμο τον Πνευματικό

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του Γέρωντα Πορφύριου!



Ο Γέροντας: Είναι παντού. Τώρα αυτό εξηγείστε το και σεις. Εγώ δεν μπορώ να το εξηγήσω. Μόνο σας λέω, όπου σκέπτεσαι τον Άγιο Αντώνη και τώρα μπορεί να τον σκεπτώμαστε εμείς εδώ, άλλοι τον σκέπτονται στην Θηβαΐδα, άλλοι στην Αίγυπτο, άλλοι στα Ιεροσόλυμα, άλλοι στο Σινά. Αυτή την ώρα είναι κι εδώ, κι εκεί, κι εκεί, κι εκεί. Τί λέτε;

Κάποιος: Είναι παντού, γιατί είναι μέσα στη Θεία Χάρη.
Ο Γέροντας: Ναι, είναι στον κόσμο τον πνευματικό. Κι’ ενώ είμαστε Χριστιανοί, τίποτε δεν ξέρουμε, ρε παιδιά, τίποτα. Τίποτα δεν ξέρουμε από Χριστό!
Κάποιος: Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ο Γέροντας: Και ζούμε οι καημένοι και διαβάζουμε και κάνα λόγο, ωραίος είναι, ωραία τα είπε και ο πατήρ τάδε, ωραία τα είπε και ο πατήρ τάδε, πώς τον λένε; Τάδε. Ωραία, ωραία, πολύ ωραία. Και όμως μένουμε στη νωθρότητά μας, στην απερισκεψίαν μας και ζούμε χωρίς Χριστό.
Ο Χριστός είναι άλλο πράγμα. Όταν έρθει ο Χριστός στον άνθρωπο, όταν έρθει στην ψυχή μας, όταν πάει στον άνθρωπο ο Χριστός, όταν μπει στην ψυχή, η ψυχή γίνεται αλλιώς. Ζει παντού, ζει στ’ άστρα, ζει στον κόσμο τον πνευματικό, ζει στο χάος, ζει στο σύμπαν, ζει. Του μιλάμε με το τηλέφωνο στη Νότιο Αφρική, στον Ινδικό Ωκεανό και μιλάει μ’ αυτούς και τους λέει για το σπίτι τους και τους λέει για την οικογένειά τους και αυτός είν’ εδώ. Καταλάβατε;
Σεις τώρα θα νομίζετε, έτσι που σας τα λέω, ότι, τέλος πάντων, εγώ είμαι κάτι. Δεν είμαι τίποτα. Όμως προσπαθώ και απ’ αυτά που λέω, λίγο, σαν τα γεύωμαι, πολύ λίγο. Και προσπαθώ και θέλω και αγαπώ, δεν θέλω να βιάζω τον εαυτό μου. Αλλά πολλές φορές τα ζω με την χάρη του Θεού, χωρίς να μιλάω. Δεν μου επιτρέπεται. Ε! Ό,τι μου επιτρέπεται, το λέω, αλλά δεν μπορώ να πω πάντοτε. Λοιπόν, ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τελείωσε. Αν δε βλέπεις το Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό.

Τι σημαίνει να εργάζομαι στο Όνομα του Χριστού; Εργάζομαι έτσι ώστε να φαίνεται ότι ο Χριστός είναι πιο σημαντικός από την δουλειά μου. Ο τρόπος μου, οι σχέσεις μου, οι επιλογές μου, φανερώνουν την αξία του Χριστού, καθώς σε ένα κόσμο πεσμένο ηθικά, θα κληθώ να επιλέξω ανάμεσα σε αυτό που τιμά ή δεν τιμά τον Θεό.

11 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα αιματηρά γεγονότα στο Μαραθώνιο Βοστώνης, κινητοποίησαν την Google, η οποία δημιούργησε μια σελίδα για τον εντοπισμό ανθρώπων που βρίσκονταν στο σημείο της έκρηξης.

    Βασίζεται στην εφαρμογή Google Person Finder και δημιουργήθηκε με σκοπό να παράσχει πληροφορίες ώστε να εντοπιστούν συγγενείς και φίλοι μετά από μια καταστροφή.
    !!!
    Ο διάβολος δεν ενέχεται να τον βλέπει να ανεβαίνει ψηλότερα από
    την πρώτη αξία, που είχε πριν την έκπτωσή του, γι αυτό και ρίχνει
    εναντίον τα πιο λυσσαλέα βέλη του. Έγινε και έμεινε κατά πρόθεση
    ανθρωποκτόνος.
    Ως ψέμα και δόλος και κακία δεν παρουσιάζεται φανερά. Μόνο με
    υποβολές ερεθίζει το νου και τις αισθήσεις με δόλια προσχήματα, για να
    αποπλανήσει τη σκέψη και τη θέληση, να παρασύρει σε συγκατάθεση τη
    γνώμη και έτσι να υποσκελίσει το θύμα πάντοτε με δόλο, υποκρισία και
    απάτη. Ο άνθρωπος κινείται και ενεργεί περισσότερο με τις αισθήσεις και
    τα συναισθήματα. Ο εχθρός το γνωρίζει αυτό. Γι αυτό ερεθίζει τις
    αισθήσεις με προφάσεις ευλογοφανείς και έτσι κλέβει ευκολότερα τη
    συγκατάθεση. Προβάλλει, βλέπετε, τη βιολογική αναγκαιότητα. Αυτό
    γίνεται και στον σωματικό και ψυχικό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, να κάμεις θάματα, κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, στην τεμπελιά και στην απιστία! Θεό έχεις μέσα σου, Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις - το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, μα 'ναι πολύ αργά......


    Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.
    Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ


    ....γράφεις!!!!!!!!
    Όμορφο και ειρηνικό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ευχαριστία είναι η διαρκής επανάληψη της θυσίας του Χριστού. Ο Χριστός παραδίνεται στον σταυρό και στον θάνατο, όχι για να «εξαγοράσει» με αυτό το αντίτιμο κάποια νομική «ενοχή» του ανθρώπινου γένους, κατευνάζοντας την «οργή» ενός σαδιστή Θεού που απαιτεί «ικανοποίηση» της δικαιοσύνης του. Αλλά παραδίνεται στον θάνατο «κενούμενος» από κάθε απαίτηση αυθυπαρξίας, προσλαμβάνοντας και κάνοντας δικό του το γεγονός της υπαρκτικής αποτυχίας του ανθρώπου: τον θάνατο – με μανικό έρωτα που δεν μπορεί να εγκαταλείψει στην ανυπαρξία τον ερώμενο. Και αυτή η πρόσληψη του θανάτου είναι αναφορά και υπακοή και ευχαριστία στον Πατέρα, που το δικό του ζωοποιό θέλημα πραγματοποιεί με τη θυσία του ο Υιός. Έτσι η σταυρωμένη σάρκα του Χριστού γίνεται ζωή και ανάσταση «πάσης σαρκός», αφού με αυτή ενεργείται ο Τριαδικός έρως που ζωοποιεί το κτιστό.
    Χρήστος Γιανναράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος!
    ...έλεγε κάποιος θυμοσοφικά, κι αν ακόμη με πλησιάσει ο θάνατος, δε θα φοβηθώ, αλλά θα σηκωθώ να τον κεράσω!…

    Ξέρετε ποιοι έχουν το προνόμιο να μη σκοντάφτουν και να μην πέφτουν; Μονάχα τα ερπετά! Όσοι όμως βλέπουν τη ζωή όχι ως γλέντα και κύλισμα στις ευτελείς χαρές, αλλά ως καθήκον.

    Ο Κύριος είναι βασιλεύς εις τον αιώνα του αιώνος· τα έθνη θέλουσιν εξαλειφθή εκ της γης αυτού».
    Every breath you take
    Every move you make
    Every bond you break
    Every step you take
    I'll be watching you
    Yio
    Γκουτ Ναϊτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΒΡΙΣΚΕΣΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΝΑ ΞΕΔΙΠΛΩΘΕΙ.

    ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ!

    ΤΟΓΙΟ;

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΠΡΑΔΕΡ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Pistos 788
    Η κυριώτερη αιτία της εξατμίσεως του νερού είναι η φωτιά κάτω απ' το κατσαρολάκι.
    Μαθητικός μαργαρίτης, Γυμνάσιο Λαγκαδά, 1983

    Τογιοτόμι!=Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μορφές της ιαπωνικής ιστορίας, καθώς από πεζός στρατιώτης, κατάφερε να ανέλθει στη θέση του σαμουράι, ενώ άλλαξε ριζικά το πρόσωπο της Ιαπωνίας.

    "God" Morning Bro!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσύ ξέρεις τα πάντα, Θεέ μου. Τι λέμε, τι δείχνουμε και τι πραγματικά νιώθουμε μέσα μας. Μόνο Εσύ το γνωρίζεις Θεέ μου. Κι εγώ είμαι κομμάτι Σου. Αν μπρορούσα να κρατήσω έστω κι ένα απειροελάχιστο από την πνοή που φύσηξες μέσα μου την ώρα που μου χάριζες την ζωή, αυτό θα ήθελα να ήταν η μεγαλοσύνη Σου. Να μπορώ ν᾽αγαπάω όπως Εσύ. Χωρίς να κοιτάω, χωρίς ν᾽αναλύω, χωρίς να περιμένω και χωρίς να στεναχωριέμαι. Απλώς να αγαπώ!
    (από έναν άνθρωπο που πάλεψε με τον καρκίνο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος!
    Ίσως τελικά η πνευματική ζωή να μην είναι κάποιο εξωτερικό μοντέλο κατασκευασμένο από τις θρησκείες, ή από τα έθιμα του τόπου μας, αλλά να είναι οι συνειδητές επιλογές. Το ξεκαθάρισμα. Έτσι δεν υπάρχουν ενοχές γιατί δεν υπάρχει δίλημμα, δεν υπάρχει υποκρισία, διότι δεν θέλουμε να ξεγελάσουμε κανέναν. Δεν υπάρχει το λεγόμενο φαίνεσθε. Είμαστε ειλικρινείς. Ζούμε την ζωή που επιλέξαμε, ή στην οποία βρεθήκαμε κατ’ ανάγκη και την ζούμε ολοκληρωτικά, με προσήλωση και αφοσίωση χωρίς να ορεγόμαστε κάτι άλλο. Προσγειωνόμαστε στο εδώ και τώρα.

    Θεωρώ ότι η πνευματικότητα είναι το να ζει κανείς την όποια ζωή του συνειδητά, χωρίς ενοχές. Δεν θα ήθελα να εννοηθεί ότι μπορούμε να κάνουμε το κακό επειδή έτσι δήθεν επιλέξαμε, αλλά αν διαπιστώσουμε ότι κάτι στην συμπεριφορά μας είναι κακό ας το αποβάλλουμε, ας του γυρίσουμε την πλάτη και ας το ξεχάσουμε. Έτσι θα σταματήσουν και οι ενοχές. Αλλιώς αφού δεν μπορούμε να το ξεπεράσουμε, ας το συνεχίσουμε με θάρρος και ας υποστούμε τις συνέπειες χωρίς κλαψουρίσματα. Το μάθημά μας ούτως ή άλλως θα το πάρουμε και αυτό θα είναι ο πόνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προετοιμαστείτε.... το βράδυ έρχεται…

    Αχρήματες συναλλαγές πάνω από 100 ευρώ
    Κάρτα πολίτη για όλες τις δουλειές
    Χαρακτηρισμός της απεργίας ως τρομοκρατικής ενέργειας (έρχεται οσονούπω)
    Θα κοιμηθούμε ένα βράδυ και θα τα έχουμε όλα
    Και το πρωί θα ξυπνήσουμε και δεν θα έχουμε τίποτα.

    Μην κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια……εκτός αν προσεύχεστε

    π. Σεραφείμ Δημόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή