Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Η ψυχή μας είναι φτωχή, όχι η Ελλάδα


Ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία είναι δύο ράγες της Ιστορίας πάνω στις οποίες κινείται το όχημα του Ελληνο-Χριστιανικού Πολιτισμού σε μια ατέρμονη πορεία προς την αιωνιότητα!... Λαός που περιφρονεί τις πέτρες και τα χαρτιά του είναι καταδικασμένος ν’ αυτοκτονήσει!.. (Άγγελος Π. Σακκέτος)

Αυτή η ομορφιά είναι το Κάλλος του Σωτήρα, που μέσα στη λάμψη του περιέχει όλη την υπερφυσική και φυσική ομορφιά, όλα τα οράματα του αγίου και όλα τα χρώματα της ίριδος. Κάθε κόκκος που ανήκει στο χώρο της πλάσης, κάθε πράγμα βαλμένο από το χέρι του Δημιουργού είναι ιερό και όμορφο. Τίποτε δεν περισσεύει, τίποτε δεν μένει στο κενό, τίποτε δεν παύει να έχει λειτουργικότητα. Τα πάντα συνέχονται και τα πάντα συμπνέουν στον ρυθμό της καρδιάς του Θεού. Μέσα τους ακούς τους χτύπους της θείας καρδιάς και αυτό το άκουσμα σε αναπαύει.

Εμένα μου έλαχε να αγαπήσω τον τόπο μου όπως τον αγαπάτε κι εσείς.
Για μας η Ελλάδα είναι αυτές οι στεριές οι καμένες στον ήλιο κι αυτά τα γαλάζια πέλαγα με τους αφρούς των κυμάτων. Είναι οι μελαχρινές ή καστανόξανθες κοπέλες, είναι τ’ άσπρα σπιτάκια τ’ ασβεστωμένα και τα ταβερνάκια και τα τραγούδια τις νύχτες με το φεγγάρι πλάι στην ακροθαλασσιά ή κάτω από κάποιο πλατάνι. Είναι οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας με το τουφέκι στο χέρι, αυτοί που λευτερώσανε την πατρίδα μας και πιο πίσω, πιο παλιά, όλοι μας οι πρόγονοι που κι αυτοί ένα μονάχα είχανε στο νου τους –όπως κι εμείς σήμερα: τον αγώνα για τη λευτεριά.

Είμαστε οι μόνοι σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχουμε το προνόμιο να λέμε τον ουρανό ουρανό και τη θάλασσα θάλασσα, όπως την έλεγαν ο Όμηρος και ο Πλάτωνας πριν από δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό. Η γλώσσα δεν είναι μόνον ένα μέσον επικοινωνίας. Κουβαλάει την ψυχή του λαού μας και όλη του την ευγένεια. Χαίρομαι κι αυτή τη στιγμή που σας μιλάω σε αυτή τη γλώσσα και σας χαιρετώ...
Αποσπάσματα: Οδυσσέας Ελύτης, Ομιλία στους Έλληνες της Σουηδίας


5 σχόλια:

  1. Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.
    Ελύτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος
    Η καρδιά και η λογική δεν μου επιτρέπουν να δεχθώ την αναδυόμενη φτώχεια, έτσι όπως θέλουν να φαίνεται,οι επίδοξουι μνηστήρες της νύφης Ελλάδας. Αναζητώ την δική μου ευθύνη και των ηγετών αυτής της πατρίδας! Έχει απόλυτο δίκαιο ο Ελύτης και το σχόλιό σου μακαρίζει την σκέψη μου και την ελπίδα μου για τον τόπο που γεννηθήκαμε και αγαπάμε ίσως και περισσότερο απο την ίδια την ζωής μας γιατί εδώ ζουν και θα ζήσουν πολλές ψυχές, ίσως ποιο άξιες να την διαχειριστούν και να καρπωθούν τους πλούσιους, υλικούς και πνευματικούς καρπούς της.
    Να ξαναφτιάξουμε λοιπόν την ψυχή μας γιατί ο θεός έχει φτιάξει την Ελλάδα, νύφη άξιων γαμπρών και κληρονόμων.
    Καλημέρες, Υio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να κρύψω το γοβάκι της.....κανείς να μη το βρει.....
    http://www.youtube.com/watch?v=LVNoyWNt9Ys&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠ-ΑΝΑΣΤΑΣΗ...

    ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ,Η ΕΥΣΕΒΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ...ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ...

    ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΑ ΔΟΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΛΥΣΗ...

    ΖΚΕ...ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτό το λόγο θα σας πώ δεν έχω άλλο κανένα
    μεθύστε με τ'Αθάνατο κρασί του 21

    Χρόνια καλά και ευλογημένα..........Αμήν Αδερφέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή