Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης



Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει βρεθεί κατά καιρούς σε πληθώρα καταστάσεων οικονομικής κρίσης όπως καταστροφές και πολέμους. Μια οικονομική κρίση όπως είναι λογικό έχει πάρα πολλές συνέπειες σε αρκετούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό.
Φτιάχνοντας το πάζλ των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης , εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η ανεργία αποτελεί τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από τέτοιες καταστάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τις δουλείες τους εξαιτίας αυτής της νέας πολιτικής κατάστασης. Άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να λύσουν τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι με πτυχία και μη , βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να δουν τους κόπους τόσων χρόνων(σπουδές) να ευοδώνονται τόσο σε επαγγελματικό όσο και πνευματικό επίπεδο. Η ανεργία στο τέλος του 2011, σύμφωνα με τις έρευνες θα φτάσει το 22% που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ!

Η εγκληματικότητα είναι ένα άλλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής το οποίο επηρεάζεται εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι άνθρωποι για να ζήσουν θα προβούν σε εγκληματικές πράξεις για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην . Τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι κλοπές καθώς και ανθρωποκτονίες. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε μια κοινωνία, καταρρέει το σύστημα αξιών και το σύστημα κοινωνικού ελέγχου αδυνατεί να ελέγξει την όλη κατάσταση. Πλέον, αρχίζουμε να μιλάμε για μια ζοφερή και χαοτική κοινωνική πραγματικότητα.

Ως υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας ορίζεται όχι μόνο η απουσία νόσου αλλά και η κατάσταση της ψυχοκοινωνικής ευεξίας. Έτσι λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι το οποίο πλήττεται από την οικονομική κρίση. Στην ιδέα της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το τι μέλει γενέσθαι. Στη συνέχεια, νιώθουν θυμό για αυτούς που έφεραν τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση....
....
γι’ αυτό η φτώχεια θεωρείται διεθνώς η πρώτη αιτία θανάτου
πηγή: http://www.alfavita.gr/artro.php?id=36677

Aut viam inveniam aut faciam

Αννίβας, 247 - 183 π.Χ., Καρχηδόνιος στρατηλάτης

μτφρ: ή θα τον βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε


3 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ....

    ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΣΤΟ ΧΑΟΣ;

    ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ....ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ....ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ....

    ΣΤΩΜΕΝ ΚΑΛΩΣ.....

    ΕΓΩ ΕΙΜΙ Η ΟΔΟΣ....ΕΙΠΕ ΕΚΕΙΝΟΣ....ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς, αυτοί που έβγαιναν στους δρόμους όποτε έκλανε η κυβέρνηση, αυτή τη φορά αποφάσισαν να σιωπήσουν, αφού ο αρχηγός (βλέπε ΚΚΕ) αποδοκίμασε το ισπανικό κίνημα επειδή δηλώνει «ακομμάτιστο και πασιφιστικό», δεν έχει την παραμικρή ταξική ανάλυση και τάσσεται «ενάντια στο δικομματισμό, τους τραπεζίτες» και με γενικότητες «ενάντια στο σύστημα», χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα θεμέλια του καπιταλισμού, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ετσι, έχει περισσότερο χαρακτήρα εκτόνωσης, χωρίς ουσιαστική πολιτική διέξοδο (Ριζοσπάστης, 19/5/11).
    Μεγάλο δέντρο ο στεναγμός, μεγάλη κι η σκιά του
    απλώνει ρίζες στην ψυχή, στο σώμα τα κλαδιά του
    Μα όπως ανοίγει ένα πουλί φτερούγα στον αέρα
    το δέντρο γίνεται γιορτή και φτερουγίζει η μέρα

    Πόσες φορές να σου το πω, πόσες να στο μηνύσω?
    Να σου το πω ψιθυριστά ή να στο τραγουδήσω?
    Θα σου το πω ψιθυριστά, όπως μιλάει το βλέμμα
    που κρύβει μες τη σιγαλιά του κόσμου όλο το αίμα

    Αυτός ο κόσμος που αλλάζει
    πως σου μοιάζει, πως σου μοιάζει!!!!...στώμεν μετά Φόβο "Θεού" αδερφέ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από σήμερα, αρχίζει λοιπόν το «ναρκωτικό» που θα επιχειρήσουν να εγχύσουν στο μυαλό των Ελλήνων πολιτών. Θα μας πούνε πως «τώρα που πιάσαμε πάτο, θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε» και άλλα τέτοια φαιδρά… Με βασικό γνώμονα (και πάλι) την παραπλάνηση, με μοναδικό επιχείρημα το ψέμα, αλλά και με βασικό όπλο την κυβερνητική βία, οι σημερινοί τραγικοί άθλιοι του Μαξίμου (και των περιχώρων) θα επιχειρήσουν να σταθεροποιήσουν και να μεταβάλουν οριστικά και αμετάκλητα την Ελλάδα σε μία χώρα όνειδος… Και όταν θα περάσει ο πρώτος μήνας, τότε θα μας πούνε "ότι οι "εταίροι" μας και οι αγορές δεν μας εμπιστεύονται (ναι, θα τολμήσουν να αναφερθούν στην δική μας αξιοπιστία και όχι στη δική τους φυσικά...) και γι αυτό είναι άγνωστο πότε θα καταφέρουμε να επανέλθουμε οικονομικά..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή