Αναφέρεται σε σύγχρονο βιβλίο που κυκλοφορεί, ότι στον πλανήτη μας, σ’ όλα τα κράτη, υπάρχουν περίπου 35 εκατομμύρια νόμοι. Και μ’ αυτούς τους νόμους προσπαθούν τα κράτη να επιβάλλουν την δικαιοσύνη και να αναχαιτίσουν το κάθε λογής κακό και την κάθε παρανομία. Προσπαθούν να ρυθμίσουν, ώστε οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων να είναι ομαλές και να μη καταντά η κοινωνία μας ζούγκλα. Μ’ άλλα λόγια οι ανθρώπινοι νόμοι είναι τα αναχώματα, τα υδατοφράγματα, με τα οποία προσπαθεί η κοινωνία μας να μη τη πνίξει ο ορμητικός ωκεανός του κακού.


Όλοι ωστόσο αυτοί οι νόμοι θα ήταν άχρηστοι। Όλα τα κοινοβούλια- τα εργοστάσια αυτά παραγωγής νόμων- θα ήταν άχρηστα, αν είχε τη στοιχειώδη λογική ο άνθρωπος ν’ ακούσει και να εφαρμόσει ένα και μοναδικό νόμο. Ο νόμος αυτός ούτε περίπλοκος είναι, ούτε δυσνόητος ώστε να χρειάζονται δικηγόροι για την ερμηνεία του, ούτε αποτελείται από 40.000 σελίδες όπως το δίκαιό της Ε.Ο.Κ॥ Ο νόμος αυτός αποτελείται μόνο από δώδεκα λέξεις, περιέχεται στο κατά Λουκά ευαγγέλιο (6,31), και αναφέρει τα εξής· «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως».
Όλα τα καθήκοντα του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπό του, όλες οι υποχρεώσεις του, συμπυκνωμένες μόνο σε δώδεκα λέξεις। Αυτό όπως καταλαβαίνετε μόνο ένας θα μπορούσε να το κατορθώσει. Μόνο ο θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός θα μπορούσε να δώσει τον χρυσό αυτό κανόνα. Είναι τόσο μικρός σε έκταση, ώστε μπορεί να τον αποστηθίσει ο καθένας. Είναι τόσο απλός, ώστε μπορεί και ο πλέον αγράμματος να τον κατανοήσει πλήρως. Είναι τόσο πλήρης, ώστε να μη υπάρχει ανάγκη συμπληρώσεως με άλλες επιταγές. Είναι τόσο βαθύς και σοφός, ώστε όλη η σοφία του κόσμου και όλες οι θεωρίες των φιλοσόφων να φαντάζουν μπροστά του σαν ψελλίσματα νηπίων.
Πηγή: http://www.pmeletios.com/ar_meletios/evagelia/xrisos__iperlogos_kanonas.html