Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Γιατί απαξιώνουν οι μαθητές το σχολείο;




Όταν, λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ακούσει κανείς τους γονείς να συμβουλεύουν τα παιδιά να μάθουν γράμματα, η επιχειρηματολογία τους είναι η εξής: Ο τάδε, ενώ καταγόταν από πτωχή και άσημη οικογένεια, με τα γράμματα που έμαθε κατάφερε να γίνει μέγας και τρανός, να πάρει σπουδαίες θέσεις, να γίνει πλούσιος, να νυμφευθεί με πλούσια γυναίκα, να κτίσει ωραίο σπίτι. Άλλος πάλι με τις γλώσσες που έμαθε πήρε σπουδαία θέση στα ανάκτορα και ρυθμίζει αυτός όλες τις υποθέσεις. Οι περισσότεροι προβάλλουν σαν παραδείγματα τους επιτυχημένους στη ζωή, "τους. επί γης ευδοκίμους". Στις εύπλαστες έτσι και δεκτικές ψυχές των νέων οι ίδιοι οι γονείς εισάγουν δύο μεγάλα κακά, δύο τυραννικούς έρωτες, τον έρωτα των χρημάτων, του πλούτου, και τον έρωτα της κοσμικής δόξας, της κοινωνικής ανόδου, θα λέγαμε σήμερα. Διαστρέφονται έτσι οι νέοι και γίνονται υλόφρονες και ματαιόδοξοι. Η διαστροφή των νέων σ' αυτό οφείλεται αποκλειστικά, παρατηρεί ο μέγας παιδαγωγός, στη μανία για τα βιωτικά αγαθά "Ουδαμόθεν την διαστροφήν γίνεσθαι των παίδων, αλλ' εκ της περί τα βιωτικά μανίας".


Η κοινωνία δεν πάσχει από έλλειψη επιτηδείων επιχειρηματιών, από έλλειψη εγγραμμάτων και σπουδασμένων, πάσχει από έλλειψη εναρέτων ανθρώπων. Πάσχει, γιατί έχει κατακλυσθή από τους επιτηδείους, οι οποίοι προκειμένου να αυξήσουν τα πλούτη και να σιγουρέψουν την καλοπέρασή τους, είναι αδίστακτοι. Πάσχει, γιατί οι αρχομανείς στην προσπάθειά τους να ανέλθουν αναστατώνουν το παν. Πάσχει, γιατί η απόκτηση πολυτελών οικιών και ανέσεων έχει γίνει ο μοναδικός στόχος. Εις αυτό οφείλεται η κοινωνική κακοδαιμονία, αυτοί καταστρέφουν την αρμονική κοινωνική συμβίωση και όχι όσοι ζουν με αρετή και αγιότητα. "Τούτο γαρ εστι, τούτο όπερ πάντα απολώλεκεν, ότι πράγμα ούτως αναγκαίον, και την ημετέραν συνέχον ζωήν, περιττόν είναι και πάρεργον δοκεί". Και το αναγκαίο και συνεκτικό αυτό της κοινωνίας πράγμα είναι η αρετή, η ψυχική καλλιέργεια.
http://www.impantokratoros.gr/14792984.el.aspx

4 σχόλια:

  1. ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΧΑΜΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ...ΒΑΣΕΙ ΣΧΕΔΙΟΥ...

    http://www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw

    ΩΣΤΕ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ...
    ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΝΕΕΣ ΕΠΟΧΕΣ...

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ

    ΕΧΕΙ ΛΑΖΑΝΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Another Brick in the Wall .... θα πέσει όσα τούβλα κι αν έχει,.... μα όσα!......... γιατί τα noudls αποκτούν άλλη γεύση μετ' εμποδίων!
    Το ψεύδος, για να διαδοθεί και να επικρατήσει χρειάζεται μηχανισμούς, διεθνή δίκτυα, υλικά μέσα. Όμως η αλήθεια έχει τη δύναμη μέσα της και μακρόχρονα επιβάλλεται και χωρίς όλα αυτά.
    Καλό βράδυ Αδερφέ μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Δύσκολη εποχή για να είσαι παιδί. Προδικασμένο και άσχημο το μέλλον σου. Ούτε ποδια να σταθεις, ουτε χερια δεν σε πιανουν, ουτε μυαλό δεν σου εμεινε , ουτε μάτια για να 'δεις τι παιζεται΄, ουτε αυτιά για να συμβουλευτεις καποιον. ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΙΖΩΣΑΝ!!!
    ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΙΔΙ ΣΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Trinity
    Δύσκολα........
    Ας έχουμε προσευχή γι' Αυτά που ζουν τον πόνο διπλά! χάνουν το όραμα, χάνουν και τους γονείς τους (έξαρση διαζυγίων).
    Κάποιοι νομίζουν πως είναι όαση και καταντούν παγίδες.....Προσοχή στις επιλογές!
    Πρέπει να έχουμε σθένος να δώσουμε για την Κηδεμονία γιατί όλα μπορεί να τα χάσουμε, αλλά η Πίστη είναι το κλειδί και όπου είναι αυτή στραμμένη, "αυτό" και θα Ανθίσει.
    Να είσαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή