Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Η συμπεριφορά προς τον πλησίον.

«Μη κρίνετε, ίνα μη κριθήτε. Εν ω γαρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, και εν ώ μέτρω μετρείτε μετρηθήσεται ύμίν. Τι δε βλέπεις το κόρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε εν τω σω οφθαλμω δοκόν ου κατανοείς; η πώς ερείς τω αδελφω σου, άφες εκβάλω το κάρφος από του οφθαλμού σου, Και ιδού η δοκός η εν τω οφθαλμώ σου; υποκριτά, έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαλμού σου, Και τότε διαβλέψεις έκβαλείν το κάρφος εκ του οφθαλμού του αδελφού σου. Μη δώτε το άγιον τοις κυσί μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων, μήποτε καταπατήσωσιν αυτούς εν τοίς ποσίν αυτών και στραφέντες ρήξωσιν υμάς». (Ματθαίου κεφ. ζ' στίχοι 1-6)



Μην κατακρίνετε, για να μην κατακριθείτε, γιατί με το κριτήριο που κρίνετε, θα κριθείτε και με το μέτρο που μετράτε, θα μετρηθείτε. Γιατί βλέπεις το σαριδάκι (αγκίδα) που είναι στο μάτι του αδελφού σου, ενώ το δοκάρι που είναι στο μάτι σου δεν το παρατηρείς; η πώς θα πεις στον αδελφό σου; Άφησε με να σου βγάλω το σαριδάκι από το μάτι σου, όταν εσύ έχεις ολόκληρο δοκάρι στο δικό σου μάτι; Υποκριτή, βγάλε πρώτα από το δικό σου μάτι το δοκάρι και τότε θα δεις καθαρά να βγάλεις το σαριδάκι από το μάτι του αδελφού σου. Μη ρίχνετε το άγιο στα σκυλιά και μην πετάτε στους χοίρους τα μαργαριτάρια σας, μήπως και τα καταπατήσουν με τα πόδια τους και έπειτα γυρίσουν και ξεσχίσουν και σας τους ίδιους.

4 σχόλια:

  1. Ο Αριστοτέλης είπε :
    «Θεωρώ πιο γενναίο εκείνον που κυριαρχεί στα πάθη του από εκείνον που κυριαρχεί στους εχθρούς του. Η δυσκολότερη νίκη είναι εκείνη ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό.»

    Μη δώτε το άγιον τοις κυσί μηδέ βάλητε τους μαργαρίτας υμών έμπροσθεν των χοίρων...
    ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ ΕΝ ΣΟΦΙΑ...
    ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ...
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΑΔΕΡΦΕ-ΜΙΚΡΟΙ ΤΟΠΟΙ...ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ...ΧΑΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ζοῦμε σέ μιά τρομερή ἐποχή. Βαδίζουμε πρός τό τέλος τοῦ ἑβδόμου θέρους".
    Η δυσκολότερη νίκη είναι εκείνη ενάντια στον ίδιο σου τον εαυτό..... (την αλήθεια την γνωρίζουμε!... το φράγμα πρέπει να σπάσουμε πριν μας πνίξει)!
    Ανδρεία!!!!!! Καλημέρα Αδερφέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή την κρίση θαρρώ μπορούμε να τη βγάλουμε την άτιμη...γιο μαν.
    Καλημέρα, καλή δύναμη αδελφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κι ο άνθρωπος θα βιώνει τη μεγάλη συμφιλίωση
    με τον εαυτό του, τη δημιουργία και το Δημιουργό...
    δείχνει τον δρόμο "θαρρώ", και ευλογεί την συμφιλίωση!
    Καλημέρα Αδερφή ψυχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή