Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Βασιλική προετοιμασία


Η «εργασία της νοεράς προσευχής» είναι ολόκληρη επιστήμη για τους χριστιανούς, η οποία, σημειωτέον, στρέφεται προς τα έξω, προς το Θεό και τους αγίους, κι όχι προς τα μέσα, όπως ο διαλογισμός, κι έχει στόχο την προσέγγιση ανθρώπου και Θεού κι όχι την πνευματική ή σωματική χαλάρωση ή την «ανάπτυξη εσωτερικών δυνάμεών μας»




Η ώρα, κατά την οποία ψάλλεται ο Χερουβικός Ύμνος, είναι ώρα ιερή. Όλοι οι πιστοί εικονίζουμε τα Χερουβίμ και ψάλλουμε μαζί τους τον αγγελικό ύμνο. Και ναι μεν εμείς οι άνθρωποι ούτε άσαρκοι και ασώματοι είμαστε, όπως οι άγγελοι, ούτε ακούραστα και ανύστακτα πνεύματα, όπως είναι τα Χερουβίμ. Όμως παρ’ όλα αυτά με την χάρη του Θεού πρέπει να έχουμε, στα μέτρα του δυνατού, την ίδια διάθεση, πρέπει να κατεχόμαστε από τον ίδιο φόβο και να δείχνουμε την ίδια αφοσίωση, προσοχή και προσήλωση, τουλάχιστο κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας28. Ιδίως την στιγμή αυτή που σε λίγο πρόκειται να γίνει η μεταφορά των Τιμίων Δώρων στην Αγία Τράπεζα. Αυτά που υπάρχουν στο Άγιο Δισκάριο και Ποτήριο δεν είναι πλέον απλός άρτος και οίνος-είναι τα Αντίτυπα» του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου29. Γι’ αυτό ας Αποθέσουμε» κάθε βιοτική μέριμνα και ας ανυψωθούμε στην τάξη των αγγέλων, ώστε άξια να υποδεχθούμε «τον βασιλέα των όλων», που έρχεται ακολουθούμενος από τις στρατιές των αγγέλων. Η πραγματικότητα αυτή γίνεται πιο αισθητή στον συγκλονιστικό και κατανυκτικότατο Χερουβικό Ύμνο που ψάλλεται το Μ. Σάββατο: 
«Σιγησάτω πάσα σαρξ βροτεία (= ανθρώπινη)
και στήτω μετά φόβου και τρόμου,
και μηδέν γήινον εν εαυτή λογιζέσθω
Ό γαρ Βασιλεύς των βασιλευόντων
και Κύριος των κυριευόντων
προσέρχεται σφαγιασθείναι
και δοθήναι εις βρώσιν τοις πιστοίς.
Προηγούνται δε τούτου οι χοροί των αγγέλων
μετά πάσης αρχής και εξουσίας,
τα πολυόμματα Χερουβίμ
και τα εξαπτέρυγα Σεραφίμ
τας όψεις καλύπτοντα και βοώντα τον ύμνον,
Αλληλούια, Αλληλούια, Αλληλούια».
 Βασιλική πράγματι προετοιμασία

Όυδείς άξιος των συνδεδεμένων ταίς σαρκικαίς έπιθυμίαις και ηδοναίς προσέρχεσθαι ή προσεγγίζειν ή λειτουργείν σοι, Βασιλεύ της δόξης. Το γαρ διακονείν σοι μέγα και φοβερόν και αύταίς ταις επουρανίοις δυνάμεσιν ...».




7 σχόλια:

  1. Όποιος θέλει να αλλάξει τις συνήθειές του πρέπει πρώτα να τακτοποιήσει τους λογαριασμούς του με τον προηγούμενο ξενοδόχο και να εξοφλήσει το χρέος του, για να αποσβεστεί η οφειλή του στους παλιούς εθισμούς. Πρέπει να αδειάσει πρώτα τα παλιά σκουπίδια - όχι να προσπαθήσει να στοιβάξει τα άλλα στον ίδιο ντενεκέ! Είναι σαν να θέλει κάποιος να χτίσει μια καινούρια οικοδομή στη θέση μιας ετοιμορροπης τρώγλης. Πρέπει πρώτα να φύγει το παλιό χτίσμα για να δημιουργηθεί χώρος για το νέο. Μόνο όταν γκρεμιστούν οι παλιές σφαλερές βεβαιότητες και οι εξαρτήσεις απο την παιδική ηλικία, θα ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά καινούργια συμπεριφορά, χωρίς πίεση και άγχος απο το μέρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΗΝ ΥΜΝΩΔΙΑΝ ΕΚΤΕΛΩΝ,ΕΥΡΕΘΗΝ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΙΑΝ ΕΚΤΕΛΩΝ,
    ΤΗ ΜΕΝ ΓΛΩΣΣΗ ΑΣΜΑΤΑ ΦΘΕΓΓΟΜΕΝΟΣ,ΤΗ ΔΕ ΨΥΧΗ ΑΤΟΠΑ ΛΟΓΙΖΟΜΕΝΟΣ...

    ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΥΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΩΣ ΜΙΑ ΤΡΑΜΠΑΛΑ.
    Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΘΕΟΠΕΜΠΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΜΠΑΛΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ.
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ-ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΕΞΩ,ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΙΑ Η ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΜΠΑΛΑΣ.
    ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΥΔΙΑΚΡΙΤΑ ΤΑ ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΠΛΕΥΡΑ-Η ΕΝΑΡΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ-ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ.
    ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΜΟΥ ΛΑΜΠΡΟ,ΦΕΓΓΕ ΜΟΥ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ...ΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΥΜΕ...
    ΓΕΓΟΝΕΝ ΩΣ ΕΙΣ ΕΞ ΗΜΩΝ...ΓΙΓΝΩΣΚΩΝ ΚΑΛΟΝ ΤΕ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΟΝ...
    ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΩΡΙΜΟΤΗΣ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ-ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΑΤΟΥΜΕ...

    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΜΠΟΡΝΑΚΟ ΜΟΥ! ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΗΝ ΥΜΝΩΔΙΑΝ ΕΚΤΕΛΩΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τίποτα μα τίποτα δεν χάνεται στη φύση κι άσχετα αν εμείς το ονομάζουμε δάκρυ, γέλιο , σκέψη ή επιθυμία , φως, θερμότητα ή ηλεκτρομαγνητισμό όλα μπορούν να θεωρηθούν ενέργεια. Και η ενέργεια ποτέ δεν χάνεται. Μπορεί όμως να μεταλλαχθεί.

      Τράμπα τράμπα τράμπαλίζομαι πέφτω και τσακίζομαι!
      Καλημέρα μπράδερ

      Διαγραφή
  3. Είναι αδύνατον για κάποιον να δει τα πράγματα που πραγματικά υπάρχουν, εάν δεν γίνει σαν αυτά. Μα δεν είναι αυτός ο τρόπος του ανθρώπου στον κόσμο: βλέπει τον ήλιο χωρίς να είναι ήλιος και τον ουρανό και την γη και άλλα, χωρίς να είναι αυτά. Έτσι τηρείται η αλήθεια. Μα εσείς είδατε κάτι απ’ αυτό το μέρος και γίνατε ολ’ αυτά. Είδατε το Πνεύμα και γίνατε πνεύμα. Είδατε τον Χριστό και γίνατε Χριστός. Είδατε τον Πατέρα και θα γίνετε ο Πατέρας. Οπότε σ’ αυτό το μέρος βλέπετε τα πάντα και δεν βλέπετε τον εαυτό σας, μα σ’ εκείνο το μέρος βλέπετε τον εαυτό σας - κι ότι βλέπετε θα γίνετε.
    Η πίστη λαμβάνει, η αγάπη δίνει.

    Η καλλιέργεια του κόσμου απαιτεί την συνεργασία τεσσάρων βασικών στοιχείων. Η σοδειά μαζεύεται στο παχνί ως αποτέλεσμα της φυσικής δράσης του νερού, της γης, του αέρα και του φωτός. Η καλλιέργεια του Θεού αντίστοιχα έχει τέσσερα στοιχεία: πίστη, ελπίδα, αγάπη και γνώση . Πίστη είναι η γη μας, αυτό απ’ όπου είναι οι ρίζες μας. Ελπίδα είναι το νερό με το οποίο γαλουχούμαστε. Αγάπη είναι ο αέρας με τον οποίο μεγαλώνουμε. Γνώση, είναι το φως με το οποίο θεριζόμαστε.

    Όσοι λένε ότι ο Κύριος πρώτα πέθανε και μετά αναστήθηκε, κάνουν λάθος. Διότι πρώτα αναστήθηκε και μετά πέθανε. Εάν κάποιος δεν αναστηθεί πρώτα, δεν θα πεθάνει.




    "ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΕΝΑΣ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ-ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΕΞΩ,ΜΠΟΡΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΗ ΜΙΑ Η ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΑΜΠΑΛΑΣ."
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!..........................


    Καλό Βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. «Πρόσωπον είναι ο Θεός, πρόσωπον είναι και ο άνθρωπος, διά τούτο και η μεταξύ κοινωνία είναι προσωπική»

      ``ΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ, ΟΤΑΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ``
      Καλημέρα!!!

      Διαγραφή
  4. Η νευροβιολογία και οι μελέτες της χημείας του εγκεφάλου επιβεβαιώνουν πως κάθε συναίσθημα και κάθε σκέψη μεταφράζεται σε ηλεκτροχημικές μεταβολές που συντελούνται μέσα στο σώμα. Υπάρχουν σκέψεις που μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ηλεκτροχημική θύελλα στον οργανισμό μας. Μια σκέψη για άμεσο κίνδυνο της ζωής στέλνει αστραπιαία μηνύματα συναγερμού σε ολόκληρο το σώμα κάνοντας την καρδιά να χτυπά ξέφρενα, το πεπτικό σύστημα να αναστέλλει τη λειτουργία του, τους πνεύμονες να υπερλειτουργούν, τους μύες να συσφίγγονται και την αδρεναλίνη να ξεχύνεται ορμητικά.

    Μια σκέψη που αφορά σε κάτι πιο ήρεμο ή ακόμα και κοινότοπο όπως αυτές που κάνουμε συνήθως δεν έχει τόσο θεαματικό αντίκτυπο στο σώμα ωστόσο αφήνει κι αυτή το ηλεκτρικό και χημικό της αποτύπωμα στον οργανισμό. Το βέβαιο είναι πως όσο πιο έντονα τα συναισθήματα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες , ιδίως όταν παραμείνουν ανέκφραστες, τόσο βαθύτερα τα αχνάρια που αφήνουν μέσα μας.

    Κι αν αυτό κρατήσει καιρό αργά ή γρήγορα θα βρουν μια χαραμάδα να ξεγλιστρήσουν, να βγουν στο φως. Είτε ως νεύρωση , είτε ως σωματική ασθένεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το βέβαιο είναι πως όσο πιο έντονα τα συναισθήματα, οι ανάγκες και οι επιθυμίες , ιδίως όταν παραμείνουν ανέκφραστες, τόσο βαθύτερα τα αχνάρια που αφήνουν μέσα μας.

    Κι αν αυτό κρατήσει καιρό αργά ή γρήγορα θα βρουν μια χαραμάδα να ξεγλιστρήσουν, να βγουν στο φως. Είτε ως νεύρωση , είτε ως σωματική ασθένεια.


    ΑΠΟΛΥΤΟ!!!!!!!!!...............................

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή