Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012

Η ερωτική πράξη είναι καθαρά ένα ψυχικό φαινόμενο

Η ερωτική πράξη είναι καθαρά ένα ψυχικό φαινόμενο. Όπως η αναμαρτησία είναι η φυσική απόρροια της αγάπης του Θεού, έτσι και η ερωτική πράξη είναι η φυσική απόρροια της αγάπης στο Ζευγάρι. Η ερωτική πράξη καλλιεργεί την αγάπη στο ζευγάρι. Η αγάπη στο ζευγάρι καλλιεργεί την αγάπη στον Θεό. Η ερωτική πράξη πρέπει να γίνεται ελευθέρως και αβιάστως, και η κένωση πρέπει να είναι αμοιβαία. Το κύριο χαρακτηριστικό πρέπει να είναι η θυσία και η προσφορά. Άλλο πράγμα είναι η απλωτική φορά και άλλο πράγμα η εγωκεντρική συσπείρωση και η αρπαγή. Η φυσική ηδονή δεν βρίσκεται στην κατάκτηση και στην αρπαγή, αλλά στην κένωση. Όπως απλά και φυσικά τοποθέτησε ο Θεός τα πράγματα και αυτά εξελίσσονται, έτσι πρέπει και εμείς να ακολουθούμε τη φυσική τους φορά, την πορεία τους, για να καλλιεργούμε σιγά - σιγά την ενότητα και την αγάπη. 
Η ερωτική πράξη δεν απομονώνεται απο την όλη σχέση. Είναι οργανικά συνδεδεμένη με όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν την όλη σχέση. Είναι μια συγκεκριμένη λειτουργία, του όλου ανθρώπου, με έναν συγκεκριμένο σκοπό, δοσμένο απο τον Θεό. 
 Ζώντας λοιπόν, ο άνθρωπος ελεύθερος, έκανε κακή χρήση της ελευθρείας του με αποτέλεσμα την πτώση του. Βλέποντας ο Θεός τα αποτελέσματα της πτώσης τρέχει να βοηθήσει το πλάσμα του. Μαζί με άλλα μέτρα, χρησιμοποιεί ο Θεός τους περιορισμούς. Ο Θεός θέτει όρια, Θέτει φραγμούς. Με απόλυτο σεβασμό στο αυτεξούσιο του ανθρώπου, οριοθετεί τις περιοχές δράσης του. Τα όρια αυτά έχουν παιδαγωνικό χαρακτήρα, συγκρατούν και ασφαλίζουν το ατίθασο πλάσμα του. 


Η Εύα βγάζει συνεχώς τον Αδάμ απο τη μοναξιά του. Η Εύα προκαλεί μόνιμα την έξοδο του Αδάμ απο τον εαυτό του. 
Η Ύπαρξη της γυναίκας ως πλησίον και ως συνάνθρωπος συντελεί στην αυτοσυνειδησία του άνδρα, στο να φανερωθεί ο άνδρας, διότι η γυναίκα είναι η φανέρωση του άνδρα, η έξοδός του.

Ο άνθρωπος γνωρίζει τον εαυτό του και αποκτά συνείδηση αυτού αλλά και της προσωπικής του ταυτότητας, "βλέπει" δηλαδή ποιος και τι είναι, μόνο μέσα σε σχέση αναφοράς με το συνάνθρωπο, σε κοινωνία προσώπων. Έτσι ο Αδάμ στη θέα της Εύας "είδε τον εαυτό του. 
Και μόνον με αυτό τον τρόπο δυνατεί κάποιος να "δει" τον Θεό ως σκοπό και προορισμό του. 
Ο άνθρωπος βρίσκεται όπου αγαπά. Και όπου αγαπά δίνει και δίνεται, δωρίζει και δωρίζεται.


6 σχόλια:

 1. ΑΝΘΡΩΠΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΣ,ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙΣ...

  ΘΕΟΣ,ΑΝ ΤΟ ΘΕΟ ΑΓΑΠΑΣ...ΚΑΙ ΓΗ ΑΝ ΤΗ ΓΗ ΛΑΤΡΕΥΕΙΣ...

  ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΑΔΕΡΦΕ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΩΜΑΤΑ...ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΛΙΚΑ...

  ΥΓ-ΓΕΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΩ ΓΙΑ ΜΠΥΡΑ...ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΜΑΛΛΟΝ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μια κοπέλα φέρνει σπίτι το φίλο της να τον γνωρίσει στους γονείς της , μια που αποφάσισαν να παντρευτούν .
   - Ποια είναι λοιπόν τα σχέδιά σου ; ρώτησε ο πατέρας της κοπέλας .
   - Έχω πάρει υποτροφία για το Πανεπιστήμιο , απάντησε ο νεαρός .
   - Υποτροφία .... μμμμμ .... Αξιοθαύμαστο , αλλά πως θα μπορέσεις να παράσχεις στην κόρη μου ένα σπίτι για να ζήσει όπως έχει συνηθίσει ;
   - Θα μελετήσω σκληρά κι έχει ο Θεός .
   - Και τι θα κάνεις για να προσφέρεις στην κόρη μου το δαχτυλίδι αρραβώνων που της αξίζει ;
   - Θα αφοσιωθώ στις σπουδές μου κι έχει ο Θεός .
   - Και παιδιά ; Πως θα μπορέσεις να συντηρήσεις παιδιά ;
   - Μην ανησυχείτε κύριε , έχει ο Θεός .
   Η όλη συζήτηση συνεχίστηκε έτσι και κάθε φορά που ο πατέρας της κοπέλας ρωτούσε κάτι , ο ιδεαλιστής γαμπρός επέμενε ότι έχει ο Θεός .
   Αργότερα η μητέρα της κοπέλας ρώτησε τον άντρα της :
   - Πως πήγε η κουβέντα σας ;
   - Δεν έχει δουλειά , δεν έχει σχέδια για το μέλλον αλλά τουλάχιστον πιστεύει ότι είμαι Θεός .

   Υ.Γ Ο Κύριος ξέρει μπρο μου! ...Ευχαριστώ! ....σε αναμονή

   Διαγραφή
 2. Κάθε σχέση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος βρίσκεται πάντα εν τω γίγνεσθαι,ως κτίσμα, βρίσκεται πάντα σε μια πορεία, είτε προς τη συγκρότηση και τελείωση, είτε προς τη διάσπαση και τον αφανισμό. Έτσι λοιπόν η ερωτική πράξη ούτε απομονώνεται, ούτε περιορίζεται, ούτε απλώνεται, ούτε και πιέζεται. Αλλά, τοποθετείται σε κατάλληλη θέση, έτσι ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει τη συγκρότηση και την ενότητα στο ζευγάρι και να προάγει την όλη σχέση στην τελείωσή της, με απώτερο σκοπό τη θέωση των προσώπων.
  Στον έρωτα δεν έχουμε μόνον σμίξιμο των σωμάτων αλλά, πρωτίστως, έχουμε σμίξιμο των καρδιών και των ψυχών, σμίξιμο δηλαδή του όλου ανθρώπου.
  Οι αληθινά ερωτευμένοι δεν διεκδικούν, δεν απαιτούν, δεν φοβούνται. Δεν γνωρίζουν πλέον που σταματά το δικό τους κορμί και που αρχίζει του άλλου................


  ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Καλό και ειρηνικό βράδυ!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. .....το διαβάζεις το μάθημά σου!!!!....πολύ καλή επιλογή απο το υπέροχο βιβλίο "Η ζωή σε κοινωνία και μεταμόρφωση" !!! Ευχαριστώ
  Η γυναίκα του Γιάννη προσκάλεσε μερικούς φίλους για φαγητό στο σπίτι.
  Πριν αρχίσουμε να τρώμε, είπε στη μικρή τους κόρη να πει την προσευχή.
  - Δεν ξέρω τι να πω, είπε η μικρή.
  - Γιατί δεν επαναλαμβάνεις αυτά που έχεις ακούσει να λέει η μαμά,
  επέμεινε η σύζυγος.
  Η μικρή έσκυψε το κεφάλι της με κατάνυξη και είπε:
  - Θεέ και Κύριε, γιατί στην ευχή προσκάλεσα τόσους ανθρώπους για φαΐ απόψε;
  Καλό βράδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τρόπος τῆς ζωῆς καὶ τρόπος τῆς φύσης, ἔρωτας καὶ θάνατος. Ὁ τρόπος κρίνεται στὸν «τόπο» τῆς ἐπιθυμίας. Ἐκεῖ γεννιέται τὸ ὑποκείμενο, ἀθάνατο ἢ θνητό. Μὲ τὴν περίεργη δυναμικὴ τοῦ «κόκκου τοῦ σίτου» ποὺ πρέπει νὰ πεθάνει γιὰ νὰ ἀθανατισθεῖ. Νὰ «κενωθεῖ» ὁ κόκκος τῆς ἀνθρώπινης ἀτομικότητας ἀπὸ κάθε ἀπαίτηση αὐθυπαρξίας, νὰ ἀντλήσει ὕπαρξη καὶ ζωὴ ὄχι ἀπὸ τὴν ἐπιθυμία τῆς αὐτοτέλειας, ἀλλὰ ἀπὸ τὴν ἐρωτικὴ αὐτοπροσφορά. Νὰ γίνει ὁ ἄνθρωπος ὕπαρξη «κενωτικὰ» ἐρωτικὴ ὅπως εἶναι ὁ Θεὸς κενωτικὴ «ἀλληλοπεριχώρηση» τριάδας Προσώπων.

  Τρόπος τῆς ζωῆς, τρόπος τοῦ σημαινόμενου στὸν «τόπο» τῆς ἐπιθυμίας Θεοῦ, τρόπος τοῦ κενωτικοῦ ἔρωτα.

  Χρήστος Γιανναράς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όσοι έφτιαξαν μια κοινωνία όπου ο καθείς ήταν ο εαυτός του και όλοι ήταν για τον εαυτό τους, διαμαρτύρονται σήμερα που αυτό το άθροισμα «εαυτών» δεν λειτουργεί.

   αιώνιες αναζητήσεις ενός σπόρου που αρνείται να πεθάνει!αλλά θα πεθάνει!!!...όμορφα λόγια, όμορφα.....όμορφα!

   Διαγραφή