Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Μᾶς φοβοῦνται



Μᾶς φοβοῦνται καὶ μᾶς σκοτώνουν.

Φοβοῦνται τὸν οὐρανὸ ποὺ κοιτάζουμε
φοβοῦνται τὸ πεζούλι ποὺ ἀκουμπᾶμε
φοβοῦνται τὸ ἀδράχτι τῆς μητέρας μας καὶ τὸ ἀλφαβητάρι τοῦ παιδιοῦ μας
φοβοῦνται τὰ χέρια σου ποὺ ξέρουν νὰ ἀγγαλιάζουν τόσο τρυφερὰ
καὶ νὰ μοχτοῦν τόσο ἀντρίκια
φοβοῦνται τὰ λόγια ποὺ λέμε οἱ δυό μας μὲ φωνὴ χαμηλωμένη
φοβοῦνται τὰ λόγια ποὺ θὰ λέμε αὔριο ὅλοι μαζὶ
μᾶς φοβοῦνται ἀγάπη μου, καὶ ὅταν μᾶς σκοτώνουν

νεκροὺς μᾶς φοβοῦνται πιὸ πολύ.
Επιτέλους, ας περάσουμε από το επείγον στο σημαντικό.

Νὰ τὸ φωνάξω τόσο δυνατὰ
ποὺ νὰ μὴν ξανακοιμηθεῖ κανένα ὄνειρο στὸν κόσμο
καμιὰ ἐλπίδα πιὰ νὰ μὴν πεθάνει.

απόσπασμα: Τάσος Λειβαδίτης – Αυτό Το Αστέρι Είναι Για Όλους Μας

4 σχόλια:

  1. Αγαπητέ φίλε,

    Ελπίζω – και φοβούμαι – πως θα μείνω πολήν καιρό εδώ. Εδώ δουλεύω λαμπρά, το κλίμα είναι εξαίσιο, θάλασσα ήλιος, τροπικά δέντρα, καλοί άνθρωποι, μοναξιά. Το σώμα είναι γερό, το μιαλό δουλεύει, κρατώ αλάκαιρη την Ελάδα κάτω από τα βλέφαρά μου -και τίποτα θαρώ δε μου λείπει. Έχω μονάχα την αγιάτρευτη αγωνία της Ελάδας που θέλουν να την γκρεμίσουν. Μα αφτή ’ναι αιώνια, το ξέρω καλά, και θα βγει κι από τη δοκιμασία αφτή γιγαντωμένη.

    Είμαι βέβαιος πως μεγάλες ψυχές και μεγάλα έργα γίνουνται και θα γενηθούν από το αίμα αφτό κι από τα δάκρυα. Ποτέ δεν είχα τόση πίστη κ’ εμπιστοσύνη στη ράτσα μας όπως τόρα. Είναι αιωνίως ο Χριστός που ξανασταβρόνεται για ν’αναστηθεί. Πρέπει, αλήθεια, νάμαστε περήφανοι. την σύμπτωση αφτή να γενηθούμε Έληνες. Και συν να νιόθουμε, κάθε στιγμή, σε κάθε μας λόγο, σε κάθε γραμμή και στίχο που γράφουμε, πως έχουμε μεγάλη ευθύνη.

    Γενηθήκαμε άρχοντες. Φοβερή γη και ευθύνη.

    Να μου χαιρετάτε, Σας παρακαλώ πολύ, όλους τους φίλους και συντρόφους. Ο «θεός» μαζί Σας, αγαπητέ φίλε, και μαζί με την Ελάδα.

    Ν. Καζαντζάκης


    Απόσπασμα από γράμμα του Νίκου Καζαντζάκη στον Μηνά Δημάκη (Εκδ. Το Ελληνικό Βιβλίο, Αθήνα, 1975).





    Αυτός ο τόπος, πάνω στο χάρτη, θα έπρεπε να λέγεται και να γράφεται "οδός ονείρων"!!!!!!!!!!!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος
    Ποτέ δεν πρόκειται να τελειώσει η ανθρώπινη περιπέτεια αλλά και η ανθρώπινη ευπιστία. Πάντα ο άνθρωπος θα πιστεύει πως τα όνειρά του θα δικαιωθούν. Αλλά και πάντα θα αγνοεί πως ο ίδιος καταστρέφει τα όνειρά του με το να ξυπνά κάθε πρωί. Κάθε πρωί κι όχι για πάντα, μια και μόνη φορά. "Μάνος Χατζιδάκις"
    ..........
    για το τραγούδι “Τα παιδιά του Πειραιά”:
    Μεγάλη παραγωγή του Μπρόντγουεϊ και του Χόλιγουντ, διευθυντές δισκογραφικών εταιρειών ζητούν να τον συναντήσουν. Αρνείται. Τελικά κλείνει ένα ραντεβού με τους πιο σημαντικούς. Το ραντεβού είναι για κάποιο πρωί στις 11. Ο Μάνος λέει στη μαμά του που την είχε μαζί, να τον ξυπνήσει στη μία. Όταν μετά του είπαν ότι είναι τρελός, πως με αυτό που έκανε αυτοκτόνησε για τον εκτός Ελλάδος μουσικό κόσμο, απάντησε με θεία γαλήνη και με το σοφό του χαμόγελο πως “ήταν ό,τι πιο σωστό και δημιουργικό είχε κάνει ως τότε στη ζωή του”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΡΕΜΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΕΙ...ΓΙ'ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ...ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΟ!!!!

    ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ...ΖΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pistos788
    ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ Η ΕΥΡΩΠΗ!»
    Αγίου Νικολάου Επισκόπου Άχρίδος και Ζήσης (1956)
    Δια του Αρχιμανδρίτου Ιουστίνου Πόποβιτς (1979)]

    Ό φωτισμένος Σέρβος Γέροντας 'Ιουστίνος Πόποβιτς συνεχίζει και σε αυτό το 'τεύχος να μας παραθέτει μεγάλα αποσπάσματα από την θεόσοφη σκέψη του αείμνηστου άγίου 'Επισκόπου Άχρίδος και Ζίτσης Νικολάου, πού όχι αδίκως ονομάσθηκε Ισαπόστολος και «Χρυσόστομος» της Εκκλησίας της Σερβίας. Στο παρατιθέμενο απόσπασμα ό άγιος Επίσκοπος Άχρίδος Νικόλαος συνεχίζοντας την βαθυστόχαστη αλλά και σωτήρια κριτική του για την Ευρώπη την παρομοιάζει με τους «ανόητους Γαλάτες», πού ενώ άρχισαν την χριστιανική τους ζωή με το Άγιο Πνεύμα, κατέληξαν στην σάρκα, πράγμα πού αποτελεί και την μεγαλύτερη τραγωδία της Ευρώπης. Τέλος, προτρέπει την Ευρώπη να ανανήψει και να ακολουθήσει τον Χριστό, αποκτώντας και πάλι την Ορθόδοξη πνευματική ομορφιά της.

    Για αυτό τι έλεγε ό απόστολος Παύλος προς τους βαπτισμένους Γαλάτες, το Ίδιο θα έλεγε σήμερα για την ξεκουτιασμένη και γερασμένη Δύση.


    Να τι έγραφε προς τους Γαλάτες:
    «Ώ ανόητοι Γαλάται, τίς υμάς βάσκανε τη αλήθεια μη πείθεσθαι, οίς κατά οφθαλμούς Ιησούς Χριστός προεγράψη εν ύμίν εσταυρωμένος;... Ούτως ανόητοι έστέ; εναρξάμενοι πνεύματι, νυν σαρκί επιτελείσθε;» (Γαλ. 3, .1.3) [=Ανόητοι Γαλάτες, ποιος σας βάσκανε και δεν πείθεσθε στην αλήθεια, εσείς πού με το κήρυγμα της πίστεως μπροστά στα μάτια σας ζωγραφίστηκε ό Ιησούς Χριστός σταυρωμένος;...Τόσο ανόητοι είστε; Κάνοντας αρχή με το Άγιο Πνεύμα, τώρα καταλήγετε στη σάρκα;]. Και ή Ευρώπη κάποτε είχε αρχίσει εν πνεύματι, τώρα όμως τελειώνει με την σάρκα, δηλαδή με την σαρκική όραση, με την σαρκική κρίση, με τίς σαρκικές επιθυμίες, με τίς σαρκικές κατακτήσεις, σαν να την βάσκανε κάποιος!

    Όλη ή ζωή της κινείται στις ημέρες μας σε δύο διαστάσεις: στο πλάτος και στο μήκος. Δεν γνωρίζει τίποτα ούτε για το βάθος ούτε για το ύψος. Γι αυτό και αγωνίζεται για την γη, για τον χώρο, για την επέκταση. Για τον χώρο, και μόνο για τον χώρο! Να από πού έρχεται ό ένας πόλεμος πίσω από τον άλλο, ή μία φρίκη πίσω από την άλλη. Γιατί ό Θεός δεν δημιούργησε τον άνθρωπο να είναι μόνο ζώο στον χώρο, αλλά για να εισχωρεί με τον νου του στο βάθος των μυστηρίων, και με την καρδιά να ανέρχεται προς το θείον ύψος. Ό πόλεμος για την γη είναι πόλεμος εναντίον της αλήθειας.

    Και ό πόλεμος εναντίον της αλήθειας είναι πόλεμος εναντίον της θείας και της ανθρώπινης φύσεως.

    ΘΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΟΥΜΕ...ΖΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή