Η λογική επικαλείται
τον ορατό κόσμο σαν μαρτυρούμενη ένδειξη ύπαρξης
(..όταν ορώ τα έργα των χεριών Σου../ψαλμός)


Επίγεια μάτια αδυνατούν να ατενίσουν το «απρόσιτο» φως, που η θεότητα "οικεί"

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ο άνθρωπος είναι λύκος για τούς συνανθρώπους του

Υπάρχουν πολλοί πού πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα.  Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι είναι λύκοι. Και οι δυο πλευρές μπορούν να προβάλουν γερά επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. 
Oι άνθρωποι είναι «πρόβατα»;Εκείνοι πού προτείνουν ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα, δεν έχουν παρά να τονίσουν το ότι οι άνθρωποι εύκολα επηρεάζονται για να κάνουν αυτό πού τούς λένε, έστω και αν αυτό είναι κακό για τούς ίδιους τούς εαυτούς τους. 
'Ότι ακολουθούν τούς ηγέτες τους σε πολέμους πού δεν τούς προσφέρουν τίποτε άλλο από καταστροφή. Ότι πιστεύουν σε κάθε είδους ανοησία αν τούς την παρουσιάσουν αρκετά έντονα και αν υποστηρίζεται από δύναμη - από τις γεμάτες τραχύτητα απειλές των παπάδων και των βασιλιάδων μέχρι τις ήπιες φωνές κρυφών και φανερών υποκινητών.Φαίνεται ότι στην πλειονότητά τους οι άνθρωπου είναι μισοξύπνια παιδιά πού δέχονται εύκολα επιδράσεις, όντας πρόθυμα να παραδώσουν τη βούληση τους σ' οποιοδήποτε τούς μιλήσει με φωνή αρκετά απειλητική η αρκετά γλυκιά για να τούς επιβληθεί. Πραγματικά, εκείνος πού έχει μια πεποίθηση τόσο στερεή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση τού πλήθους, αποτελεί περισσότερο την εξαίρεση παρά τον κανόνα, μια εξαίρεση πού συνήθως την εμπαίζουν ο ί σύγχρονοί του και τη θαυμάζουμε αιώνες αργότερα.
Σ' αυτήν ακριβώς την υπόθεση - ότι δηλαδή οι άνθρωποι είναι πρόβατα - εδραίωσαν τα συστήματά τους οι ιεροεξεταστές και οι δικτάτορες. Και ακόμη , αυτή ακριβώς η πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα και γι αυτό χρειάζονται ηγέτες να παίρνουν αποφάσεις γι' αυτούς, έκανε τους ηγέτες να πιστεύουν ειλικρινά ότι εκπληρώνουν ένα ηθικό καθήκον - ακόμα και τραγικό - όταν δίνουν στον άνθρωπο αυτό πού χρειάζεται: αν γίνονται δηλαδή αυτοί ηγέτες και τον απαλλάσσουν από το φορτίο της ευθύνης και της ελευθερίας.
Oι άνθρωποι είναι «λύκοι»;Αν όμως οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόβατα, τότε γιατί ή ζωή τού ανθρώπου είναι τόσο διαφορετική από τη ζωή τού προβάτου; Ή ιστορία του είναι γραμμένη με αίμα. Είναι μια ιστορία αδιάκοπης βίας, στην οποία πάντα σχεδόν χρησιμοποιείται ή δύναμη για να καμφθεί ή θέλησή του. Ο Ταλαάτ πασάς μόνος του εξόντωσε εκατομμύρια Αρμένιους; Μόνος του ο Χίτλερ εξόντωσε εκατομμύρια Εβραίους; Μόνος του ό Στάλιν εξόντωσε εκατομμύρια πολιτικών αντιπάλων του; Οι άντρες αυτοί δεν ήταν μόνοι. Είχαν χιλιάδες ανθρώπους πού σκότωναν για λογαριασμό τους, βασάνιζαν για λογαριασμό τους και το έκαναν αυτό όχι μόνο με τη θέλησή τους αλλά και με ευχαρίστηση.
Μήπως δε διαπιστώνουμε την απανθρωπιά τού ανθρώπου προς τον άνθρωπο παντού - στοές ανελέητους πολέμους, στο φόνο και το βιασμό, στη δίχως έλεος εκμετάλλευση του ασθενέστερου από τον Ισχυρότερο, καθώς και στο γεγονός ότι οι στεναγμοί τού βασανιζόμενου, τού πλάσματος πού υποφέρει, πολύ συχνά φτάνουν σε κουφά αφτιά και σκληρές καρδιές;
'Όλα αυτά τα γεγονότα οδήγησαν στοχαστές όπως ο Χομπς στο συμπέρασμα ότι:  homo homini lupus ( ο άνθρωπος είναι λύκος για τούς συνανθρώπους του).
Οδήγησαν πολλούς από μάς σήμερα στην υπόθεση ότι ό άνθρωπος είναι κακοήθης και καταστροφικός από τη φύση του, ότι είναι φονιάς πού αν δεν καταπιάνεται με την αγαπημένη του ενασχόληση, το κάνει μόνο από φόβο μπροστά σε πιο δυναμικούς φονιάδες.
 (του Έριχ Φρομ)
πηγή: http://www.solon.org.gr


Εκτύπωση

Κανείς δεν μπορεί να κάνει ολόκληρο το χρέος του μέσα σ’ έναν κόσμο που αρνιέται.


6 σχόλια:

  1. ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ,ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΥΠΟΦΕΡΕΙ ΒΑΘΙΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΑΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ ΕΞΩ.
    ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ,ΑΛΛΑ ΒΟΗΘΕΙΑ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ.
    THCH NHAT HANH.
    ΒΟΥΔΙΣΤΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ.

    ΔΥΝΑΤΟ ΜΠΡΟ...

    ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ..ο φόβος είναι αυτό που συγκρατεί τους κοινωνικούς δεσμούς μόλις ξεπεραστούν οι δεσμοί αίματος. ελπίζουμε ότι πολλά πρόβατα μαζί.. θα έχουμε περισσότερες ελπίδες απέναντι στους λύκους.. μα όταν μαζευτούμε αρκετά πρόβατα.. αρχίζουν να δημιουργούνται ιεραρχικές δομές.. κάποιος είναι πιό δυνατός.. πιό έξυπνος.. πιό αδίσταχτος. πιό επιτυχημένος τελικά στην αντιμετώπιση εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών.. πιο επιτυχημένος στον αγώνα της αναπαραγωγής.. και έγινε ο λύκος μέσα στο κοπάδι.. και τα άλλα πρόβατα εξακολουθούν να ζούν στο φόβο.. γιατί ο φόβος φυλά τα έρημα.. φόβος για τους λύκους έξω.. φόβος για το λύκο μέσα.. φόβος για το φοβισμένο διπλανό.. φόβος για τον προστάτη.. φόβος για την έλλειψη του προστάτη..
    και κάποια τρελά πρόβατα που ξεπέρασαν την φοβία.. και είναι φοβία γιατί δεν μπορεί ένας λύκος να τα βάλει με πολλά πρόβατα συγχρόνως.. επαναστατούν.. αλλά όσα επιβιώνουν της επανάστασης.. έχουν μεταλλαχθεί σε λύκους..
    και χωρίς φόβο δε συντηρείται η εξουσία.. αν δεν έχει λύκους γύρω.. έχει εχθρικά κοπάδια.. και αν έλθει κάποιο κοπάδι με υπέρτερες δυνάμεις.. τα υπόλοιπα συσπειρώνονται και συμμαχούν. αν το χορτάρι εδώ δε είναι ικανοποιητικό.. συμμαχούν για να εκδιώξουν κάποιο άλλο κοπάδι από το λαχταριστό βοσκότοπό του..



    όταν δίνουν στον άνθρωπο αυτό πού χρειάζεται: αν γίνονται δηλαδή αυτοί ηγέτες και τον απαλλάσσουν από το φορτίο της ευθύνης και της ελευθερίας.

    Δυνατή ανάρτηση!!!!!!!
    Όμορφο βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. PISTOS788
    Ο Ιησούς Χριστός ,έμαθα, δεν ήταν μόνο τα παράδειγμα αλλά και ο αντικαταστάτης μου. Δεν χρειαζόταν να μιμηθώ τα πάθη Του αλλά να επωφεληθώ πλήρως από αυτά. Με το θάνατό Του στον Σταυρό -που συνειδητοποίησα ότι επέλεξε ο Ίδιος - οι αμαρτίες και οι αποτυχίες μου κρίθηκαν. Στο Σταυρό, ο Θεός απέδειξε τη μεγάλη Του αγάπη για μένα. Ήταν εκεί ,στο Σταυρό, οπού με δέχτηκε. Όπως λέει η Αγία Γραφή : «Αυτόν που δεν είχε γνωρίσει αμαρτία, Τον φόρτωσε ο Θεός με όλη την αμαρτία για χάρη μας, για να μπορέσουμε εμείς μέσω Εκείνου να βρούμε τη σωτηρία κοντά στον Θεό»2.

    Η αληθινή αποδοχή, ανακάλυψα, βρίσκεται σε Αυτόν που βρίσκεται πίσω από την κουρτίνα. Σε προκαλώ να την τραβήξεις, να Τον ανακαλύψεις εσύ ο ίδιος και να σκεφτείς πολύ σοβαρά την προσφορά που σου κάνει για αποδοχή και συγχώρηση.
    ΠΗΓΗ: http://www.everystudent.gr/a/reallife.html
    ΔΥΝΑΤΟΣ Ο GAVRAS! ΔΥΝΑΤΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ! ΠΟΛΥΣ Ο ΠΟΝΟΣ
    καλησπέρα Αδερφέ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος
    Αποφάσισα ότι εάν πραγματικά υπήρχε ο Θεός, ήθελα να Τον γνωρίσω. Αλλά ήμουν ακόμη δύσπιστη. Συζητούσα και προκαλούσα τους χριστιανούς που ήξερα. Ζητούσα αποδείξεις ότι ο Ιησούς είναι Θεός. Μια ημέρα κοίταξα με ειλικρίνεια τις αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού και την θεότητα του Ιησού Χριστού και έμεινα έκθαμβη από την πληθώρα των λογικών, ιστορικών αποδείξεων. Ήξερα τότε ότι είχα μια απόφαση να πάρω. Θα Του ζητούσα να μπει στη ζωή μου και να την επηρεάσει έτσι όπως Αυτός ήθελε, ή θα έκλεινα αυτό το κεφάλαιο της ζωής μου αρνούμενη να ξανασκεφτώ ποτέ πια την πιθανότητα ύπαρξης του Θεού ;

    Ξανακοιτώντας τους συγκεκριμένους, πολύ καλούς, διανοητικούς λόγους που είχα για να πιστέψω στον Χριστό, ζήτησα από τον Ιησού να έρθει στη ζωή μου. Και εκείνη την ίδια μέρα, η αναζήτησή μου για το νόημα της ζωής έλαβε ένα τέλος.

    Με κατέπληξε το γεγονός ότι μπορούσα να έχω σχέση με τον ίδιο τον Θεό.
    ΠΗΓΗ: http://www.everystudent.gr/a/reallife.html
    Δυνατή η Σκέψη του Έριχ Φρομ.......Πραγματικά, εκείνος πού έχει μια πεποίθηση τόσο στερεή ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει την αντίθεση τού πλήθους, αποτελεί περισσότερο την εξαίρεση παρά τον κανόνα!
    Καλησπέρα

    To ανέκδοτο είναι το εξής:

    -Σερβιτόρος: γεια σας τι θα πάρετε;

    -Κασιδιαρης: Ένα Freddo cappuccino με Καννέλη..Καλά χτυπημένο…!

    -Δουρου: Εγώ ένα νεράκι ευχαριστώ….!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αλλη τις τρώει και ζορίζεται (Κανέλη)
    και άλλη τις τρώει και δροσίζεται (Δούρου)...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κοσμάς ο Αιτωλός: Ο χαλασμός θα γίνει από έναν κασιδιάρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή